Case Study: Premier Inn, Leeds

//Case Study: Premier Inn, Leeds

Case Study: Premier Inn, Leeds

Project Value     £65,000

Duration              7 weeks

Dates                    Dec 2016 to Feb 2017

 

Arndale House is a multi-let retail, leisure and office property totalling 125,000 sq ft that is located in Headingley, a densely populated suburb 2.5 miles from Leeds city centre.

 

The seven storey structure towers above the suburb of Headingley and is soon to be home to a new Premier Inn hotel. The reputable industry giants will occupy seven floors in the tower block of Arndale House with around 45,000 sq ft of floor space.

 

Emchia Asbestos Solutions were employed to undertake the removal of all asbestos containing materials as part of the refurbishment works for Premier Inn. The asbestos report identified thermoplastic floor tiles and bitumen adhesive below a 50mm screed across 4,000m2 of the property. The survey also identified over 2km of shallow floor ducts containing asbestos conduits.

 

With our specialist state-of-the-art floor grinding equipment, we successfully completed the works on time and within budget to the client’s satisfaction.

 

Emchia were given one floor at a time to set up a respirator zone, in which the works could be carried out safely in a controlled manner. Other contractors were able to continue working on the other floors without disruption to their works, in order to maintain the client’s programme requirements.

 

Once the respirator zone had been established, the top layer of screed and floor tiles were removed to reveal the bitumen adhesive beneath. This was then removed using our specialist floor-grinding equipment with a triple-motor particle-filtered vacuum attached to ensure no spread of dust or debris during the process.

 

The screed was then cut in to channels with 110v floor saws to expose the asbestos conduits, which were removed and disposed of safely. The shallow floor ducts were then reinstated with a C20 concrete by one of our approved subcontractors.

 

Waste was removed in double bags, loaded in to mobile trolleys and were taken to a skip located in the site compound on the ground floor, via a temporary goods hoist installed to the west façade of the building. The hoist was shared with other contractors and waste runs had to be pre-planned and co-ordinated with the other trades’ availability of the hoist.

 

The process continued on a floor-by-floor basis and was handed back over to the client in stages to enable the follow-on contractors to continue with their refurbishment works.

By | 2018-01-08T14:26:48+00:00 February 21st, 2017|Project Case Studies|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment